Tenis sto³owy - ping pong : paletki , style , techniki gry
, regu³y , nauka gry.
Tenis sto³owy techniki : topspin , beckhend , forhend
>> ZOBACZ
NAJLEPSZYCH GRACZY W AKCJI
NIESAMOWITE AKCJE - FANTASTYCZNE ZAGRANIA <<
Tenis sto³owy zwany równie¿
ping-pongiem (mylnie nazywany pin-pongiem lub pim-pongiem) to gra
sportowa, w której uczestnicz± 2 (gra pojedyncza – singel) lub 4 osoby
(gra podwójna – debel) polegaj±cy na odbijaniu pi³eczki rakietk± tak, by
przelecia³a nad siatk± na drug± po³owê sto³u. Pi³eczka musi uderzyæ o
stó³ tylko raz, niedozwolone jest odbijanie pi³eczki z powietrza tak jak
to ma miejsce w tenisie. Punkty przyznawane s± za uderzenia, których
przeciwnik nie odebra³. Tenis sto³owy jest jedn± z
najpopularniejszych gier na ¶wiecie, bior±c pod uwagê liczbê zawodników
uprawiaj±cych ten sport.
Wspó³czesny tenis sto³owy jest bardzo szybk± gr± wymagaj±c± od
zawodników niezwykle energicznych ruchów i reakcji. Rozgrywka polega
przede wszystkim na szybko¶ci i rotacji nadawanej pi³ce, by sprawiæ
przeciwnikowi jak najwiêcej trudno¶ci przy jej odbiorze. Od 2001 roku
kiedy zasady tenisa sto³owego miejscami do¶æ istotnie siê zmieni³y, set
rozgrywany jest do momentu, w którym który¶ z zawodników zdobêdzie 11
punktów (wcze¶niej 21). Zwykle gra siê do 3 wygranych setów, lub 4 (na
imprezach wy¿szej rangi np. mistrzowskiej).
Tenis sto³owy : Historia
Tenis sto³owy narodzi³ siê Anglii w latach 80. XIX wieku. Z
biegiem czasu, kiedy gra stawa³a siê coraz bardziej popularna
(szczególnie w¶ród zamo¿niejszych Anglików) postanowiono sprzedawaæ
sprzêt do gry (wcze¶niej s³u¿y³y do tego przedmioty u¿ywane codziennie).
Wkrótce pojawi³y siê te¿ popularne nazwy powsta³e od charakterystycznego
d¼wiêku odbijanej pi³eczki, takie jak ping pong czy whiff whaff. Ta
pierwsza zosta³a nawet zastrze¿one w 1901 roku przez angielskiego
producenta sprzêtu J. Jaques & Son Ltd. Ping pong by³ u¿ywany jako nazwa
w czasie gry drogim sprzêtem Jaquesa, choæ w tym samym czasie inni
producenci u¿ywali nazwy „tenis sto³owy”. Podobna sytuacja mia³a
miejsce w Stanach Zjednoczonych, gdy Jaques sprzeda³ prawa do nazwy ping
pong firmie Parker Brothers. Kolejn± zmianê wprowadzi³ James Gibb,
angielski entuzjasta tenisa sto³owego, który po wycieczce do USA w 1901
zacz±³ u¿ywaæ pi³eczki z celuloidu. Wa¿na data dla tenisa sto³owego to
rok 1903, kiedy to E.C. Goode wprowadzi³ ok³adziny przyklejane do deski.
Na pocz±tku XX wieku gra bardzo szybko siê rozwija³a, nabywa³a kolejnych
swoich zwolenników, a w 1902 odby³y siê nawet nieoficjalne mistrzostwa
¶wiata. W 1921 zosta³ za³o¿ony angielski Zwi±zek Tenisa Sto³owego (ang.
Table Tennis Association), a w 1926 powsta³a Miêdzynarodowa Federacja
Tenisa Sto³owego (ang. International Table Tennis Federation). W
Londynie odby³y siê pierwsze oficjalne mistrzostwa ¶wiata w roku 1927.
Kolejn± prze³omow± dat± dla tej dyscypliny sportu by³ rok 1988, kiedy to
tenis sto³owy po raz pierwszy pojawi³ siê w programie igrzysk
olimpijskich w Seulu.Od pewnego czasu ITTF stara³a siê tak zmieniæ
regu³y gry, by te by³y bardziej przejrzyste i zrozumia³e dla
przeciêtnego kibica czy telewidza. Po pierwsze pi³ki o ¶rednicy 38
milimetrów zosta³y zast±pione pi³kami 40-milimetrowymi. Ten zabieg nieco
spowolni³ grê, choæ przez bardzo szybki dzisiejszy sprzêt i kleje
tenis sto³owy nadal jest trudny do ogl±dania w telewizji. Po drugie
zmniejszono liczbê punktów potrzebnych do wygrania seta (obecnie – 11,
poprzednio – 21). To sprawia, ¿e zawodnicy nie mog± „odpuszczaæ” gry,
lecz musz± byæ niezwykle skoncentrowani od samego pocz±tku, poniewa¿
strata kilku punktów, przy grze na wysokim poziomie jest bardzo trudna
do odrobienia. Trzeci± bardzo istotn± zmian± by³o zaostrzenie przepisów
odno¶nie serwowania (wcze¶niej serwuj±cy mogli ³atwo zas³aniaæ pi³kê),
przez co zmniejszono przewagê zawodnika serwuj±cego.
Na ¶wiecie pojawiaj± siê ró¿ne wersje tenisa sto³owego, gdzie gra siê
pi³k± o ¶rednicy 44 milimetrów czy tzw. „krótkimi czopami” czyli
ok³adzinami z krótkimi i szerokimi czopami na zewn±trz. Takie
rozwi±zania znacznie spowalniaj± grê, sprawiaj±, ¿e dla niektórych jest
ona mniej ciekawa, choæ mimo to cieszy siê spor± popularno¶ci±.
Tenis sto³owy : Sprzêt
Rakietka sk³ada siê z deski i dwóch specjalnych, gumowych (kauczukowych)
ok³adzin.
Deska :
Deska sk³ada siê z 1–9 sklejek i musi byæ zrobiona z co najmniej 85% z
drewna, pozosta³e sklejki mog± byæ zrobione np. z karbonu, w³ókna
szklanego czy kevlaru. Zobacz: Deska.
Ok³adziny :
Ok³adziny po obu stronach musz± byæ w kolorach czerwonym i czarnym, inne
s± niedopuszczalne. Mo¿na je dowoln± ilo¶æ razy wymieniaæ, przyklejaj±c
specjalnym klejem. Niektórzy gracze bardzo czêsto przyklejaj± gumy, w
ten sposób polepszaj±c ich w³a¶ciwo¶ci. Czêste zrywanie ok³adzin niszczy
ich podk³ady.Obecnie wiele firm produkuje bardzo du¿o ró¿nych ok³adzin o
zró¿nicowanych stopniach kontroli, szybko¶ci, rotacji. Zobacz:
Ok³adzina.
Stó³ :
Powierzchnia sto³u s³u¿±cego do gry wynosi 9 x 5 stóp (2,74 x 1,525
metra). Jego wysoko¶æ wynosi 0,76 m. Stó³ musi byæ prostok±tny,
pomalowany na zielono, niebiesko lub czarno. Bia³e pasy na krawêdziach
powinny mieæ szeroko¶æ 20 mm a pasek przedzielaj±cy pola sto³u powinien
mieæ szeroko¶æ 3 mm.
Siatka, pi³eczka, rakietka :
Siatka ma sze¶æ cali (15,24 centymetra), a jej wysoko¶æ na ¶rodku sto³u
powinna wynosiæ 15,25 cm. Jej napiêcie powinno byæ takie, ¿eby przy
obci±¿eniu jej na ¶rodku ciê¿arem 100 g opu¶ci³a siê o 10 cm. Pi³eczka o
masie 2,7 g jest wykonana z celuloidu. Pi³eczka ma ¶rednicê 40 mm i
powinna byæ koloru bia³ego b±d¼ pomarañczowego. Upuszczona z wysoko¶ci
30 cm, powinna siê odbiæ od sto³u na przynajmniej 23 cm. Wymiary
rakietki nie s± okre¶lone w przepisach gry.
Tenis sto³owy : Rozgrywka
Rozpoczêcie gry
Rozpoczêciem akcji w tenisie sto³owym jest podanie (serwis) jednego z
zawodników. Na najwy¿szym poziomie o tym, kto rozpocznie grê decyduje
rzut monet±. Zwykle jednak odbywa siê w ten sposób, ¿e sêdzia lub po
prostu który¶ z zawodników losuje pi³kê schowan± w jednej rêce lub pod
sto³em. Ten, kto wylosuje ma prawo wyboru – mo¿e albo sam pierwszy
serwowaæ, wybraæ odbiór (czyli przekazaæ pierwszeñstwo podawania
przeciwnikowi) lub zmieniæ po³owê sto³u. Ka¿dy z graczy serwuje po dwa
razy na przemian, a gdy stan gry wyniesie 10 : 10 od tego momentu po
razie, a¿ do uzyskania przez jednego z zawodników 2-punktowej przewagi
(koniec seta).
Serwis
Aby poprawnie zaserwowaæ nale¿y podrzuciæ pi³eczkê na przynajmniej 16
cm, nie wolno uderzyæ pi³ki nad powierzchni± sto³u a tak¿e nie wolno jej
zas³aniaæ ¿adn± czê¶ci± cia³a. Serwis w du¿ej mierze oddzia³ywuje na
przebieg pó¼niejszej akcji – mówi siê, ¿e serwis jest dobry wówczas,
kiedy return przeciwnika bêdzie zgodny z zamierzeniem serwuj±cego.
Pozwala to na przygotowanie siê do ataku np. do wykonania topspina.
Serwis powinien byæ jak najbardziej rotacyjny, powinien te¿ za ka¿dym
razem zaskakiwaæ rodzajem i kierunkiem rotacji.
Przyznawanie punktu
Punkty s± przyznawane za b³êdy w grze:
- za pozwolenie pi³ce odbiæ siê dwa razy na jednej po³owie
- nie odbicie pi³ki, która raz odbi³a siê na jednej po³owie
- gdy pi³ka po odbiciu rakietk± odbije siê jeszcze raz od naszej po³owy
- podwójne odbicie pi³ki; nale¿y pamietaæ, ¿e wed³ug przepisów wolno
odbiæ pi³kê rêk± do nadgarstka, choæ przepisy odno¶nie tego s± ró¿nie
- interpretowane przez sêdziów
- odbicie pi³ki jak±¶ czê¶ci± cia³a (nie dotyczy rêki do nadgarstka,
która trzyma rakietkê)
- odbicie pi³ki w ten sposób, by ta nie dotknê³a po³owy sto³u
przeciwnika
- odbicie pi³ki bez uprzedniego odbicia siê jej na naszej po³owie (czyli
odbicie pi³ki „z powietrza”, co jest dozwolone w tenisie ziemnym)
- dotkniêcie rêk±, inn± czê¶ci± cia³a b±d¼ ubraniem powierzchni sto³u
- b³êdy podczas serwisu (opis poprawnego serwisu w akapicie Serwis)
Tenis sto³owy : Style trzymania
rakietki
Istniej± ró¿ne sposoby trzymania rakietki podczas gry. Ró¿ne style mog±
byæ zakwalifikowane do dwóch g³ównych grup:
Shakehand (styl klasyczny) – sposób trzymania rakietki w ten sposób
podobny jest do podania rêki, z t± ró¿nic±, ¿e wszystkie palce oprócz
palca wskazuj±cego powinny zamkn±æ uchwyt, a palec wskazuj±cy winien
zostaæ wyprostowany na stronie backhandowej. Styl dominuje przede
wszystkim w Europie i Stanach Zjednoczonych – w zasadzie wszyscy
Europejczycy prezentuj± ten styl trzymania rakietki oraz oko³o 2/3
Azjatów.
Penhold (styl piórkowy, inaczej Chiñski) – w tym stylu rakietkê trzyma
siê podobnie jak d³ugopis. Ten styl jest popularny w Japonii, Chinach i
Korei, choæ istnieje wiele ró¿nych jego odmian.
Tenis sto³owy : Style gry
Styl atakuj±cy – zawodnicy prezentuj±cy ten styl gry staraj± siê graæ
przede wszystkim silnym, rotacyjnym topspinem forehandowym. Zwykle
prezentuj± te¿ znakomit± pracê nóg, tak by graæ przede wszystkim
forehandem jak najmniej wykorzystuj±c backhand. Graj± te¿ bardzo
ofensywnie i efektownie.
Przedstawiciele: Kim Taek Soo, Guo Yuehua, Yoo Nam Kyu, Ma Lin, Wang
Hao, Ryu Seung Min, Vladimir Samsonov, Wang Nan, Jean-Michael Saive,
Werner Schlager.
Styl wszechstronny (allroundowy) z nastawieniem na atak – gracze
prezentuj±cy ten styl staraj± wykorzystaæ siê niemal wszystkie zagrania
istniej±ce w tenisie sto³owym, tak aby zmyliæ przeciwnika. Czêsto te¿
prezentuj± znakomite umiejêtno¶ci gry topspinem zarówno forehandem jak i
backhandem.
Przedstawiciele: Jan-Ove Waldner, Kong Linghui, Wang Liqin, Timo Boll,
Chuan Chih-Chuan
Styl defensywny – jest to stary, wrêcz staromodny styl gry, coraz mniej
popularny. Polega na grze ok³adzinami z czopami na zewn±trz, tak aby
u³atwiæ sobie odbiór mocnych i rotacyjnych zagrañ. Jednocze¶nie
mo¿liwo¶ci ataku tego typu ok³adzin± s± znacznie ograniczone. W
ostatnich latach pojawi³a siê odmiana stylu defensywnego zwana
nowoczesn± defensyw±. Polega na grze ok³adzin± defensywn± po jednej
stronie i ok³adzin± ofensywn± po drugiej stronie.
Przedstawiciele: Joo Se Hyuk, Chen Weixing, Koji Matsushita, Ding Song,
Kim Kyung Ah, Liang Geliang.
INFORMACJE ZACIAGNIETE ZE STRONY
pl.wikipedia.org |
|